- latent aanwezig -



Wedstrijd

Normaal kwam Faber, beheerder van nationaal park Drentsche Aa, nooit in Amsterdam maar sinds z'n zus bevallen was werd het toch echt tijd haar eens een bezoekje te brengen. Op het perron trof Faber zichzelf in een chaos van mensen. Toeristen, dagjesmensen en forensen met rolkoffers, kinderwagens en vouwfietsen worstelden zich een weg op zoek naar de uitgang. Toen viel zijn oog op een reclameposter. Een zachte foto met frisse tinten lichtblauw en groen. "Nationaal Park Nieuw Land," stond er, en: "Stem nu!"

Faber stopte en staarde naar de poster, terwijl de treinreizigers zich onhandig langs hem heen wrongen. De stad, z'n zus en z'n pasgeboren neefje was hij voor een moment vergeten. Het lef! Natuurlijk had de Drentsche Aa ook aandacht besteed aan de verkiezing, uitgeschreven door het Ministerie van Economische Zaken. Ze hadden een berichtje op de voorpagina van hun website geplaatst, met een linkje waar bezoekers konden stemmen. Als Faber het zich goed kon herinneren had de stagiair ook iets op Facebook gezet. En er was natuurlijk het artikeltje in de Asser Courant afgelopen week. Maar een billboard-campagne? Dat was andere koek!

"Rond de 70.000 euro, voor 600 billboards," rekende Dietering hem voor, "En dat is nog zonder de kosten voor ontwerp, drukwerk. Reken maar op een ton."
"Maar waar halen ze dat geld vandaan?" vroeg Faber.
"Och, een leningkje misschien? Als ze winnen dan ontvangen ze 3 ton van EZ. Kunnen ze hun lening afbetalen, eens lekker uit eten met de hele club, en wie weet blijft er nog wat over om hier en daar een boom te planten of een sloot uit te diepen."
Dietering had een belangrijke functie in de agrarische verzekeringswereld en deed het bestuur van de Drentsche Aa erbij voor de hobby. De manier waarop hij over geld sprak was Faber vreemd, maar het dwong wel respect af.
"Moeten wij niet ook zoiets doen dan? Als we nog een kans willen maken?"
Dietering keek de parkbeheerder peinzend aan en knikte toen.
"Ik zal eens wat belletjes plegen."

"Een vliegtuig!"
Bertsen sloeg met beide handen op de tafel in de muffe keet. De boswachters van Nationaal Park Heuvelrug keken enigszins verstoort op van hun boterhammetjes kaas. "Huh?" vroeg er eentje.
"Ze hebben een reclamevliegtuigje ingehuurd bij de Drentsche Aa! Voor de verkiezing!"
Een van de boswachters nam nog een hap van zijn lunch en keek de pas aangestelde PR-medewerker vragend aan.
"We moeten wat verzinnen!"

Voor een kleine anderhalve ton lukte het Nationaal Park Heuvelrug een deal te sluiten met Niantic, de maker van het populaire smartphone spel Pokemon Go, om 50.000 zeldzame virtuele Pokemon poppetjes te laten verschijnen in het Utrechtse park. De resulterende meute bezoekers bracht het park op de eerste plek in de peilingen, wat maar goed was ook want de driftig op Pokemon jagende pubers hadden nog eens voor 1,5 ton aan schade veroorzaakt dus de 3 ton prijzengeld was inmiddels broodnodig.

Helaas werd de Heuvelrug later in de verkiezing weer rechts ingehaald door de marketingmensen van het kapitaalkrachtige park Nieuw Land, die frisse promotiemeisjes het hele land door hadden gestuurd met vrachtwagenladingen buttons, posters, petjes en vlaggetjes. Daarnaast hadden ze twee weken lang alle reclameblokken ingekocht rondom KRO-NCRV programma BinnensteBuiten, Eigen Huis en Tuin, Lifestyle TV, Natuur op 2 en natuurlijk de Super Freek Show. Als klap op de vuurpijl hadden ze via een bevriend redactielid tien minuten lang in DWDD aandacht aan hun 'bijzondere natuurgebied' mogen geven.

De strijd was gestreden. De drie ton prijzengeld sloeg amper een deuk in de kosten die Nieuw Land tijdens de campagne had gemaakt (volgens geruchten meer dan een miljoen) maar volgens het persbericht dat Nieuw Land na de verkiezing deed uitgaan ging het hen 'vooral om de eer'. Het ministerie van Economische Zaken gaf aan dolenthousiast te zijn en plannen te maken om binnen twee jaar een nieuwe wedstrijd uit te schrijven. Zeven nationale parken zijn inmiddels bezig nieuwe campagneteams op te zetten en alvast budgetten vrij te maken.


meer onzin...
De minister en het theater
Piet
Geen sleepwet
De rumba en zijn trawanten
Angst en verwarring
De plein
Dit is fictie
Wedstrijd
Hunted
De toekomst van drones
Wired en de advertentiemannetjes
Cybercriminaliteit onder jongeren
Over de waarde van een leven
Een netwerk van dingen
De menselijke mal
Onafhankelijk
Het begin
Pinnen mag
Er even lekker helemaal uit
De Fiets
Ook geen knip waard
Het Platteland
Het Strand