- latent aanwezig -Piet

19 november 2018

Afgelopen april publiceerde het NRC een analyse van de sinterklaasintocht in Dokkum vorig jaar. De anti-piet demonstranten hadden hun demonstratie aangemeld en werden vanaf Amsterdam geschaduwd door de politie. De pro-piet demonstranten voerden een wilde actie: ze blokkeerden de snelweg en infiltreerden Dokkum. Alhoewel een aantal radicale pro-piet demonstranten een gebiedsverbod hadden gekregen, bleek de toegangscontrole gebrekkig en vonden rechts-extremisten en voetbalhooligans toch hun weg naar het centrum. Vanwege het risico op een gewelddadige confrontatie werd besloten de aangekondigde anti-piet betoging alsnog te verbieden.

Ondanks een publieke oproep op sociale media om de anti-piet demonstranten tegen te houden, leken de autoriteiten toch verrast dat het daadwerkelijk zo ver kwam. Signalen waren wel opgepikt, maar er is niet adequaat op gehandeld.

Je zou zeggen dat men een jaar later de wijze les heeft geleerd, maar helaas. Alhoewel de nationale intocht in Zaanstad dankzij een flinke politieinzet rustig verloopt, gaat het bij andere gemeenten opnieuw mis. Zo wordt een aangemelde anti-piet demonstratie in Zwolle op het laatste moment verboden omdat men bang is voor een gewelddadige confrontatie. Ook in Den Haag wordt de anti-piet demonstratie afgeblazen, omdat de politie de veiligheid niet kan garanderen. De demonstratie in Eindhoven gaat wel door, maar wordt belaagd door hooligans die onder toeziend oog van de politie racistische leuzen scanderen, vuurwerk afsteken en met eieren gooien.

Opnieuw verrast? Nou niet echt. Nu.nl schrijft dat zowel de gemeente Zwolle als Eindhoven al van tevoren signalen hadden ontvangen dat anti-piet betogingen verstoort zouden worden. Ook de gemeente Tilburg, waar de zaak behoorlijk uit de hand liep en er tientallen aanhoudingen plaatsvonden, was al op de hoogte.

Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer verklaard in de Volkskrant: "Ik ben niet verbaasd. Vorig jaar in Friesland hebben de burgemeester en politie een heel verkeerd signaal afgegeven. Door de ervaringen van vorig jaar denken voorstanders van Zwarte Piet dat het loont om te dreigen met geweld."

Nogal een kwalijke zaak, dat de politie, ondanks waarschuwing vooraf, de veiligheid niet kan garanderen. De minister president legt de schuld echter bij de demonstranten zelf: "De aso's die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien, verpesten het voor iedereen." Hij lijkt niet rouwig om demonstraties die afgeblazen moesten worden: "De discussie kun je voeren in praatprogramma's, maar toch niet waar de kinderen bij zijn, come on. Dit is een kinderfeest. Doe het even rustig en doe het op een andere plek."


meer onzin...
De minister en het theater
Piet
Geen sleepwet
De rumba en zijn trawanten
Angst en verwarring
De plein
Dit is fictie
Wedstrijd
Hunted
De toekomst van drones
Wired en de advertentiemannetjes
Cybercriminaliteit onder jongeren
Over de waarde van een leven
Een netwerk van dingen
De menselijke mal
Onafhankelijk
Het begin
Pinnen mag
Er even lekker helemaal uit
De Fiets
Ook geen knip waard
Het Platteland
Het Strand